MATA Architects – Black Box, London.


MATA Architects – Black Box, London.


Black Box is a small first floor, rear extension to a mid-terrace Victorian house in Islington, London

The extension is conceived as a ‘reconfigurable box’ in dark stained Siberian Larch. Two bespoke counterbalanced shutters are manually operated internally using handled winches. These allow for multiple configurations of the ‘box’, ranging from fully open to tightly shut.

The apparent simplicity of the box masks a very complex design process and the precision engineering that allows for the minimalist aesthetic. The carefully crafted result is borne out of a close collaboration with the architects and the structural engineer. The design and build challenge required full scale prototyping as well as many custom engineered parts. The final extension was largely prefabricated with the shutters tested in our workshop conditions before delivery and installation on site.

The dynamic nature of the facade encourages the user to interact with the architecture and adapt their environment for comfort.

Images courtesy of © Peter Landers

Materials:

Steel
Stainless Steel
Larch
Winches, pulleys and engineered items

Fabrication | Edinburgh | Scotland | Bespoke Design | Exhibition installation | Museum & Gallery | Sculpture | Furniture